Marmateraapia Ayurveeda meditsiin

Marma  on sanskritikeelne sõna, mis tähendab varjatust või saladust. Marmateraapia on iidne ayurveeda ravisüsteem, milles nii füüsiliselt kui energeetiliselt mõjutatakse teatud kehatsoone, mida nimetatakse "elupunktideks".Arvatakse, et marma punktid on tänapäeva akupunktuur- ehk nõelravi eelkäijad.

Marma vidya kui üks marmateraapia vorm on eksisteerinud aastatuhandeid ja enamasti on see edastatud õpetajalt õpilasele. Sellepärast on see õpetus ka lääneriikides vähem levinud ja olnud enamasti salastatud. Kõik organismid koosnevad rakkudest. Kui võtta rakult tema kehaline mask, on rakk tegelikult mateeria ja teadvuse ühenduskoht - kvantkeha ja välise maailma lõikumispunkt. Teatud ühenduskohad on teistest tähtsamad. Ayurveeda kasutab ära mõningaid eriti tundlike tsoone nahal. Niisuguseid tundlike punkte ehk marmasid on kokku 107. Marma on tsoon, kus ristuvad nii füsioloogia kui teadvus. Marmasid loetekse ka eluenergia keskusteks. Suuremad marmatsoonid on ühenduses ka seitsme takraga ehk energia keskustega. Marma tsoonidega on võimalik mõjutada keha, meelt ja vaimu.Marma punktid on ühenduslülid nii keha struktuuride (lihased , veresooned,kõõlused, luud ja liigesed) kui ka informatiivsete ja energeetiliste kanalite vahel. Marma teraapia hõlbustab paranemist keha ja meele  sügavamatel tasanditel.Marmade mõjutamisega on võimalik likvideerida energia blokeeringuid ja suunata tervendav eluenergia keha erinevatesse piirkondadesse. Marmatsoone stimuleerides on võimalik kõrvaldada kehast negatiivseid emotsioone. Marmamassaazi tehakse kogu kehale. Massaazi seanss kestab kas 60 või 90 minutit.